Dnes si zapaľujeme prvú adventnú sviecu

02.12.2012 Celý región

Bratislava 2. decembra (TASR) - Zapaľovanie prvej sviečky na adventnom venci, symbolizujúcej začiatok duchovnej prípravy veriacich kresťanov na slávenie Vianoc, charakterizuje atmosféru dnešnej prvej adventnej nedele v kostoloch i v mnohých domácnostiach.

Adventný veniec vzdáva hold tomu, kto je očakávaný a prichádza zároveň ako víťaz, kráľ a osloboditeľ. Rozlievajúce sa svetlo z horiacich sviečok na adventnom venci symbolizuje prichádzajúceho Krista, ktorý rozptyľuje temnotu a strach, pretože on je "svetlo sveta". Veriaci si pripomínajú nielen narodenie Ježiša Krista pred vyše 2000 rokmi, ale aj jeho očakávaný nový, konečný príchod.

V katolíckej cirkvi je prvá adventná nedeľa aj začiatkom nového liturgického roka a tiež dňom celocirkevnej zbierky na charitu.

Vo všetkých katolíckych kostoloch na Slovensku dnes čítajú posolstvo slovenských biskupov našim krajanom žijúcim v zahraničí. Biskupi chcú takto pozdraviť a povzbudiť krajanov pri príležitosti Roka viery a cyrilometodského jubilea. Vyzývajú ich, aby nezabúdali na svoju národnú a kresťanskú identitu, ktorá má korene v odkaze svätých Cyrila a Metoda. Zároveň chcú vyjadriť vďaku krajanom za ich svedectvo viery v prostredí, kde žijú.
 

Vyberte región